Opleiding Hartcoherentie-coach

 

Wil jij mensen begeleiden om beter met stress om te gaan met behulp van Hartcoherentie?

Vierdaagse opleiding

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode om persoonlijke stress te

reduceren.  Het is een eenvoudige efficiënte techniek die weinig tijd vraagt voor beoefening.

De techniek brengt het hart in een harmonieuze werking met de rest van het lichaam.

In deze status zal het hart optimale signalen geven aan het brein waardoor de werking van het emotioneel en verstandelijk brein in evenwicht komt. Vanuit deze hart-brein connectie en het brein-evenwicht zal de beoefenaar een innerlijke rust ervaren en stress reduceren. Bij consequente beoefening zal de perceptie op de situatie spontaan veranderen in positieve zin.

Deze specifieke ademtechniek brengt het hart in een bijzondere status, nml. de “veilige modus”. In die veilige modus zal het hart harmonisch samenwerken met de rest van het lichaam zodanig dat bloeddrukregeling, zuurstofvoorziening en hormoonwerking optimaal functioneren. Daarenboven geeft het hart meer signalen naar het brein dan omgekeerd. In veilige modus zal het hart deze harmonische status via de zenuwbanen doorsturen naar het brein waardoor het angstcentrum afgedempt wordt in zijn werking en de drie breinen (reflex-,emotioneel- en verstandbrein) in balans functioneren. Dit geeft een innerlijk evenwicht, een kwalitatief rust-recup-moment voor lichaam en geest en werkt stressreducerend.

Programma

Dag 1

Symptomen en gevolgen van stress. Van balans naar burnout : “het dijkeffect” een unieke kijk op stressmechanismen.  Het oersysteem actief ! De drie breinen.
Beknopte werking van het zenuwstelsel in kader van stress en recuperatie. Invloed van hormonen, bijnierfunctie en cortisol.
Ademhaling : ademhalingsoefeningen, instellen van adembegeleiders, coaching bij ademtraining, ademen en invloed op het zenuwstelsel.

Dag 2

Het hart : anatomie, hart –brein connectie, hartritmevariabiliteit (HRV), kringlopen tussen hart en brein. Resonantie, ritmes in het lichaam. Bepalen van de resonantiefrequentie m.b.v. bio-feedback.
Biofeedback : wat is bio-feedback, cardio-biofeedback, HRV analyse, het spectrum, het poin-caré diagram, het histogram. Wat indien een cliënt hartritmestoornissen heeft?

Tussen dag 2 en dag 3 wordt er aan de deelnemer gevraagd om 14 dagen 3 x 3 minuten per dag te oefenen.

Dag 3

Reflectie en vraagstelling.
Wat zijn emoties ? Inzet van positieve emoties.
Hartcoherentietechnieken, omgaan met negativiteit , de filmtechniek, toepassingen in het dagdagelijks leven.
Coaching tijdens de hartcoherentietraining , het stappenplan, methodiek-didactiek. Oefenen met bio-feedback met beschikbare notebooks en mobile toestellen.

Dag 4 ongeveer een maand na dag 3

Deze periode geeft de deelnemer de kans om zich te verdiepen in de theorie en praktijk.

Naast  de mogelijkheid om bijkomende vragen te stellen is dag 4 een praktijkdag.  Iedere deelnemer krijgt de kans om sessies de geven in een rollenspel.  Er wordt gewerkt met biofeedback apparatuur en men interpreteert de resultaten van de metingen.  Ondertussen zal de docent bijsturen daar waar nodig.


Resultaten van een studie en voorstel tot samenwerking.

 

Voor een deelname aan deze cursus dient u niet in bezit te zijn van hartcoherentie-software. U mag natuurlijk uw eigen software meebrengen. Tijdens de cursus zijn er notebooks met software en mobiele biofeedback toestellen voorhanden om te oefenen.

Het volgen van een stage in de Sint Jozefkliniek te Bornem is een mogelijke optie! Tijdens de stage volgt u het vier stappenplan van de hartcoherentietraining in de praktijk.

Doelgroep

Paramedici, medici, gezondheidswerkers, therapeuten, psychologen, psychotherapeuten, coaches, leidinggevenden, HRM-managers, docenten en leerkrachten. Indien uw profiel niet voorkomt in deze lijst, kan u een motivatiebrief schrijven naar louvanie@hotmail.com . De trainer zal dan oordelen of deze cursus voor u geschikt is of advies geven voor een andere opleiding. 

Louvanie

AZ Rivierenland Bornem-Willebroek  - Praktijk Edegem

GSM 0474260041

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon